Hi Marco,
Wat een leuke vraag! Daar vertel ik graag meer over. Tegenwoordig is het supermakkelijk om continu iets nieuws te leren. Dankzij technologische en digitale ontwikkelingen van de afgelopen jaren ligt kennis letterlijk binnen handbereik.
Wil je bijvoorbeeld weten hoe je een egelhuisje bouwt? YouTube staat vol met video’s die je stap voor stap helpen. En het aanbod van online cursussen is eindeloos! Zelf ben ik dol op leren: nieuwe talen ontdekken via een app, een nieuwe sport proberen, zanglessen volgen of zelfs de overstap maken van de culturele sector naar IT. Mijn nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat ik altijd op zoek ben naar manieren om mezelf te ontwikkelen en buiten mijn comfortzone te stappen. Mijn lijst met dingen die ik nog wil leren is eindeloos, en ik kan me echt niet voorstellen ooit klaar te zijn met leren. Misschien is dát wel wat ze bedoelen met ‘een leven lang leren’?
Hersenen blijven groeien
Vroeger dacht men dat je hersenen, zodra je volwassen was, volledig “volgroeid” waren en dat er geen ruimte meer was voor nieuwe verbindingen of om iets nieuws te leren. Uit onderzoek blijkt echter dat je hersenen zich je hele leven lang blijven ontwikkelen. Dit proces, ook wel neuroplasticiteit genoemd, is het vermogen van de hersenen om zich aan te passen en nieuwe neurale netwerken te creëren. Je bent dus echt nooit te oud om iets nieuws te leren! Hoewel “een leven lang leren” de laatste jaren misschien een mode term is geworden, laat onderzoek zien dat het daadwerkelijk omarmen van deze mentaliteit tal van voordelen met zich meebrengt.
Gezondheid
Een van de belangrijkste voordelen van een leven lang leren is de positieve invloed op je fysieke en mentale gezondheid. Naarmate we ouder worden, is het normaal dat ons lichaam en geest op sommige vlakken wat achteruitgaan. Maar leren kan dat proces vertragen of in enkele gevallen zelfs voorkomen. Het vermindert bijvoorbeeld de kans op dementie en kan de symptomen van Alzheimer vertragen, waardoor je langer geniet van een goede levenskwaliteit. Het leren van complexe vaardigheden op latere leeftijd zorgt bovendien voor een beter geheugen. Met zoveel manieren om iets nieuws te leren, is er altijd wel iets te vinden dat bijdraagt aan een gezonder brein!
Sociale verbondenheid
Leren creëert ook nieuwe connecties met anderen. Mensen die dezelfde interesses delen, bouwen vaak makkelijk een band op. Of het nu gaat om het uitwisselen van kennis, samen discussiëren over een onderwerp of klagen over die lastige toets, leren brengt mensen samen. Daarnaast kom je door een leven lang leren in contact met verschillende mensen met andere achtergronden en wereldbeelden. Dit helpt je om buiten je eigen bubbel te kijken en in contact te blijven met de wereld om je heen.
Zelfvertrouwen
Leren op volwassen leeftijd kan je zelfvertrouwen een flinke boost geven. Het vergroot je gevoel van zelfredzaamheid en zingeving. Door nieuwe kennis op te doen en deze te delen met anderen, word je zelfverzekerder over wat je kunt en weet. Dit zelfvertrouwen straal je ook uit in je werk, wat weer kan leiden tot meer groeimogelijkheden binnen je organisatie of op de arbeidsmarkt.
Conclusie
Een leven lang leren betekent dat je, formeel of informeel, altijd bezig bent met het ontwikkelen en verbeteren van je kennis en vaardigheden. Of je nu nieuwe recepten uitprobeert in de keuken, een online cursus volgt of gewoon iets nieuws ontdekt waar je interesse in hebt, het draait erom dat je het nuttig, interessant of leuk vindt! De voordelen zijn duidelijk: niet alleen voor jezelf, maar ook voor bedrijven en organisaties kunnen deze van toepassing zijn. Werknemers die geestelijk fit blijven, voelen zich zelfverzekerder en meer verbonden met elkaar. Dit is iets waar het bedrijf of de organisatie de vruchten van kan plukken!
Thiemen, jij werkt als Designer bij inBrain. Kan jij iets vertellen over hoe jouw designs bijdragen aan de leeroplossingen die wij maken? Hoe ga je te werk en waar denk je allemaal overna tijdens het maken van je ontwerpen?